Skip to content

Trendovi u digitalnom oglašavanju u 2023. godini

Digitalno oglašavanje je u stalnom razvoju, a 2023. godina donosi niz novih trendova koji će oblikovati način na koji tvrtke komuniciraju sa svojim kupcima.

1. Personalizacija

Personalizacija je ključni trend u digitalnom oglašavanju već nekoliko godina, a u 2023. godini će se njezina važnost još više povećati. Oglašivači će koristiti sve više podataka kako bi svojim oglasima ciljali točno one potrošače koji su najvjerojatnije zainteresirani za njihove proizvode ili usluge.

2. Umjetna inteligencija i strojno učenje

Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) sve se više koriste u digitalnom oglašavanju. AI se koristi za automatizaciju zadataka poput postavljanja ciljanja i praćenja rezultata, dok se ML koristi za poboljšanje učinkovitosti oglasa.

3. Video oglašavanje

Video oglašavanje je već nekoliko godina jedan od najpopularnijih oblika digitalnog oglašavanja, a u 2023. godini će se njegova popularnost nastaviti povećavati. Video oglasima se može prenijeti više informacija i emocija od tekstualnih oglasa, što ih čini učinkovitijim u privlačenju pozornosti potrošača.

4. Live streaming

Live streaming je još jedan trend koji će se nastaviti razvijati u 2023. godini. Live streaming omogućuje tvrtkama da se direktno povežu sa svojim kupcima i pruže im uvid u svoju djelatnost.

5. Virtualna i proširena stvarnost

Virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR) su još uvijek relativno nove tehnologije, ali imaju veliki potencijal u digitalnom oglašavanju. VR i AR omogućuju tvrtkama da stvore zapanjujuće i interaktivne oglase koji mogu potaknuti potrošače na kupnju.

Zaključak

Digitalno oglašavanje je uzbudljiva i dinamična industrija koja se stalno razvija. U 2023. godini, tvrtke koje žele biti uspješne u digitalnom oglašavanju trebaju biti spremne prilagoditi se novim trendovima.

Kako se prilagoditi trendovima

Kako bi se tvrtke mogle prilagoditi trendovima u digitalnom oglašavanju, trebaju:

  • Investirati u tehnologiju. Tehnologija je ključ za uspješno digitalno oglašavanje. Tvrtke trebaju investirati u tehnologiju koja će im omogućiti da koriste nove trendove, kao što su AI, ML i video oglašavanje.
  • Sastavljanje tima stručnjaka. Digitalno oglašavanje je složena disciplina. Tvrtke trebaju sastaviti tim stručnjaka koji imaju znanje i iskustvo u različitim područjima digitalnog oglašavanja.
  • Praćenje trendova. Tvrtke trebaju redovito pratiti trendove u digitalnom oglašavanju kako bi mogle ostati konkurentne.

Prednosti prilagodbe trendovima

Prilagodba trendovima u digitalnom oglašavanju može donijeti tvrtkama niz prednosti, uključujući:

  • Povećanje učinkovitosti oglašavanja. Prilagodba trendovima može pomoći tvrtkama da ciljaju svoje oglase točnije i učinkovitije.
  • Povećanje prodaje. Učinkovito digitalno oglašavanje može dovesti do povećanja prodaje.
  • Poboljšanje ugleda marke. Dobro osmišljeno digitalno oglašavanje može pomoći tvrtkama da poboljšaju svoj ugled marke.